ATMACA Gemisavar Füze Sistemi, Türk Deniz Kuvvetlerinin gemiden gemiye seyir füzesi ihtiyacının milli olarak karşılanması amacıyla, Roketsan ana yükleniciliğinde, ASELSAN ve ArMerKom alt yükleniciliğinde geliştirilmiştir.
Her türlü hava şartında kullanılabilen modern bir güdümlü mermi olan ATMACA, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yetenekleri ve ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde, sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabilmektedir.
Küresel Konumlandırma Sistemi, Ataletsel Ölçüm Birimi, Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre alt sistemlerini kullanarak hedefine doğru yol alan ATMACA, hedefini yüksek doğrulukla bulabilmek için aktif radar arayıcısını kullanmaktadır. 220 km’nin üzerinde bir menzile sahip olan güdümlü mermi, görüş hattının ötesindeki hedefler için de büyük bir tehdit oluşturmaktadır. ATMACA’nın; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal kabiliyetlerinin ardında ise sahip olduğu gelişmiş ve modern veri linki yer almaktadır. En verimli görev profilini sunabilen sistemde; hedefe zamanlama, hedefi vurma ve hedefi ateş altına alma operasyonel modları mevcuttur.
Projenin Gelişimi
2009 yılında başlatılan proje kapsamında, halihazırda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılan Harpoon Gemisavar Füzesi (ABD) muadili bir sistemin milli imkanlarla geliştirilmesi planlanmaktaydı. Geliştirilecek olan sistem, bünyesinde birçok ilki barındıracaktı. ATMACA, Türkiye’nin ilk deniz füzesi olacak ve MİLGEM projesi kapsamında milli imkanlarla üretilen savaş gemilerinde kullanılacaktı.
ATMACA’nın ASELSAN üretimi Radar Arayıcı Başlığı
ATMACA, 9 sene süren zorlu gelişim ve test faaliyetlerinin ardından Kasım 2018 tarihinde gün yüzünde çıktı. ATMACA Seyir Füzesinin Seri Üretim Anlaşması, 02 Kasım 2018 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ROKETSAN arasında düzenlenen törenle imzalandı. Proje başlangıcında 140km menzilli Harpoon Gemisavar Füzesi muadili olması beklenen ATMACA, 200km+ menzili ile Harpoon’dan daha yüksek bir menzile sahip oldu.
Seri üretim anlaşması imzalanan ATMACA Füzesi, Meteksan Savunma’nın KEMENT projesi ile Ağ Merkezli Harp Yeteneğini bünyesinde barındıracak ve bu sayede uzaktan hedef güncellemesi, diğer platformlara kontrol devri vb. özelliklere sahip olabilecek.
Savunma Sanayii Başkanlığı ile Roketsan arasında, 2018 yılında imzalanan sözleşmeyle seri üretim çalışmaları başlayan ATMACA güdümlü mermisinin, Deniz Kuvvetleri envanterindeki platformlara entegrasyon çalışmaları da bir taraftan sürdürülüyor. İlk olarak MİLGEM korvetlerine entegre edilecek ATMACA Silah Sistemi ile yapılacak atışlı testlerin yakın dönemde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Teknik Özellikler
- Çapı: 350mm
- Kanat Açıklığı: 1.4m
- Uzunluğu: 4.8m
- Ağırlığı: 800kg
- Harp Başlığı: 250kg sınıfı
- Harp Başlığı Tipi: Yüksek Patlayıcılı Penetrasyon Etkili
- Menzil: 220km+
- Güdüm Sistemi: ANS + KKS + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre
- Arayıcı Başlık: Aktif Radar Arayıcı Başlık
- Sürat: 0.8/0.85 Mach
Kaynak: https://www.linkedin.com/pulse/atmaca-gemisavar-f%C3%BCzesi-azrameryem-a-1f/