Bu resim için metin sağlanmadı
 

Sabit ve döner kanatlı mini insansız hava araçları veya diğer bir ismiyle dron sistemleri, son yıllarda özellikle terör örgütleri tarafından kolayca tedarik edilebilmeleri ve kullanılabilmeleri sebebiyle güvenlik güçleri için önemli bir tehdit haline gelmiştir. Özellikle Türkiye’nin Güney Doğusundaki askeri üsler, hemen hemen her gün bölücü terör örgütü tarafından el yapımı patlayıcılar (EYP) ile silahlandırılmış dron sistemleri tarafından saldırıya uğramakta ve önemli bir tehlike doğurmaktadırlar. Bu tür dron sistemlerini etkisiz hale getirmek üzere çeşitli jamming sistemleri tedarik edilmiş olsa da dron sistemlerinin gerek boyutları gerekse saldırının yapıldığı bölgenin hava şartları sebebiyle tespitlerinin zor olması, bu alanda zafiyete yol açmaktadır.

 

Bu resim için metin sağlanmadı
 

Bu kapsamda ülkemizde Retinar Çevre Gözetleme Radar Ailesini geliştirip, bunları Türk Kara Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile birisi Asya’da diğeri ise Avrupa’da yer alan iki ülkenin kullanımına sunan Meteksan Savunma, Retinar Çevre Gözetleme Radar Ailesi ile kara hedeflerinin tespitine yönelik elde ettiği önemli başarılardan sonra, teknolojik altyapısını dron sistemlerinin tespitine yönelterek Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarını, Çevre Gözetleme Radar Ailesine kazandırdı.

Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarı; mini/mikro insansız hava araçlarına ve karadan gelecek tehditlere karşı milli olarak geliştirilmiş çevre gözetleme radarıdır. Retinar FAR-AD, geniş alanları otomatik olarak tarayarak güvenlik sistemlerinin birincil sensörü olarak görev yapmaktadır.

 

Bu resim için metin sağlanmadı

 

Ku frekans bandında düşük RF çıkış gücüyle çalışan sistem, ileri teknoloji katı hal radyo frekans tasarımına ve sayısal tabanlı radar mimarisine sahiptir. Özelleştirilmiş darbe sıkıştırmalı darbe doppler dalga şekli kullanan sistem, sayısal radar mimarisi sayesinde farklı dalga şekilleri ve farklı açısal dönme hızlarıyla seçilebilir etkin kullanım modları sunmaktadır.

Retinar FAR-AD, 40° yükseliş açısı ile alçaktan ve yüksekten uçan mini/mikro İHA’lara karşı etkin koruma sağlamaktadır. Radar, “Kullanıcı Arayüzü Yazılımı” ile takip edilen hedeflerin istikamet, mesafe, hız ve yönelim bilgilerini operatöre sunmaktadır. Tararken takip modunda takip bilgileri içinde otomatik hedef sınıflandırması yapabilen sistem, oluşan belirsizlikleri gidermek ve sınıflandırma güvenilirliğini yükseltmek için, Hedef Analiz Modu’nda detaylı algoritmalar ile sınıflandırma başarımını yükseltmektedir.

 

Bu resim için metin sağlanmadı

 

Önce Çıkan Özellikleri

  • İnsan, araç ve mini/mikro İHA sınıflandırma yeteneği
  • Düşük Algılanma Özelliği (LPI)
  • Geniş Açısal Kaplama Alanı
  • Kolay Kullanım
  • Dahili GPS ve pusula ile harita desteği
  • Aynı anda yakın ve uzak menzil kapsaması

 

Teknik Özellikler

Çalışma Frekansı: Ku Bant

Sistem Mimarisi: Darbe Sıkıştırmalı Darbe-Dopler

Yanca Tarama Hızı: 1 ila 16rpm

Dron (RKA: 0,01m²):  2.3km’ye kadar

Tespit Menzilleri:   İnsan (RKA: 1m²):    7km’ye kadar

Donanımsal Menzil:   0.1-18km

Yanca Kapsama: 360°devamlı

Karartma Sektörü Sayısı: En az 8

Dost Bölge / Alarm Bölge Sayısı: En az 8

Azami Takip Edilebilecek Hedef Sayısı: En az 8

Hüzme Genişliği: Yanca: 2°, Yükseliş: 40°

Yükseliş Yönlendirme Aralığı: ±35°

 

Kullanım Alanları:

  • Havaalanları
  •        Elektrik Santralleri
  •        Rafineriler
  •         Limanlar
  •        Sınır Güvenliği
  •        Birlik ve Kuvvet Koruması

 

 

 

 

Anıl ŞAHİN / SavunmaSanayiST.com

Kaynak: https://www.linkedin.com/pulse/retinar-far-ad-dron-tespit-radar%C4%B1-azrameryem-a/